BOUS EN LA PARET. Cartels de la memòria taurina valenciana
COMISSARI: Ricard Triviño

ISBN: 978-84-7795-765-2

AUTORS: Ricard Triviño (coord.), Román de la Calle, Alberto Peñín, Vicente Sobrino, Ángel Berlanga y Concha Baeza.

ANY D´ EDICIÓ: 2016

Nº DE PÀGINES: 187

MESURES: 21 x 35 cm

SINOPSI:

El catàleg de l’exposició «Bous en la paret» (Cartells de la memòria taurina valenciana) naix d’una proposta cultural conjunta del MuVIM i el Museu Taurí, amb dues institucions depenents de la Diputació de València. Es proposa la divulgació d’una breu però alhora significativa part d’un patrimoni que alberga l’Arxiu Provincial i el Museu Taurí, que el componen al voltant de 2.835 cartells de temàtica taurina que van des dels primitius de mitjan del xix fins als produïts en els tres primers lustres de l’actual segle.

L’exposició compleix, a més de l’objectiu de la divulgació d’un patrimoni artístic i el reconeixement dels principals protagonistes que van participar en la creació d’aquest fons patrimonial expressat en obres de reconegut valor artístic.

Els cartells col·laboren eficaçment en la recreació de la memòria de la tauromàquia valenciana en un període que supera el segle i mig d’història.

 
La tauromàquia d’Antonio Tomás
Autor del text: Concha Baeza

ISBN: 978-84-7795-732-4

Any d’edició: 2015

Nre. de pàgines: 68

Sinopsi:

     Antonio Tomás ens presenta esta mostra de tretze pintures i sis gravats, amb unes tècniques innovadores, en els quals ens proposa una visió fins a un cert punt estàtica i especialment profunda de la festa dels bous. Una visió que ens invita a canviar el punt de vista proposant una reflexió sobre el bou i el torero, sobre la magnificència de la natura, sobre la soledat davant del destí. El públic aficionat agrairà a l’artista, veterà professor i acadèmic, esta innovadora proposta estètica. L’exposició de Tomás descobrix una dimensió nova del toreig.
Història de la Fira Taurina de Falles
Autors del text: Paco Delgado i Vicente Sobrino

ISBN: 978-84-7795-721-8

Any d’edició: 2015

Nre. de pàgines: 229

Sinopsi:

     Amb esta exposició el Museu Taurí de la Diputació de València vol deixar constància del rang i nivell de la fira taurina que s’organitza cada any en la ciutat al voltant de les festes de Falles.

     Des dels seus orígens fins als nostres dies, el catàleg expressa i il·lustra les corregudes de bous que s’han celebrat amb motiu de les festes de Sant Josep.

     Fitxes i resums de tots i cada un dels festejos, anàlisi del quadro de mestres i novellers, contextualització amb el seu temps i circumstàncies i imatges dels protagonistes. L’artista faller Vicente Luna unix com ningú en esta exposició bous i falles.
El bou sense barreres
Autor del text: José Luis Benllonch Rausell

ISBN: 978-84-7795-701-0

Any d’edició: 2014

Nre. de pàgines: 105

Sinopsi:

     A través de les fotografies d’Agustín Arjona, l’exposició mostra la vida del bou lluny de la mirada humana. Fotografies en gran format sobre una base d’alumini exhibixen la remunta, la criança, les atencions i la selecció del bou fins a l’embarcament camí de la plaça.
Vestit de llums: Història i evolució de la segona pell del torero
Autor del text: Francisco Delgado Moreno

ISBN: 978-84-938399-7-0

Any d’edició: 2013

Nre. de pàgines: 79

Sinopsi:

     Exposició centrada en l’explicació i la descripció de la indumentària taurina. Vestits especials pels seus dissenys originals que han anat evolucionant estilísticament, afinant-se a mesura que s’anava normalitzant el toreig i la seua litúrgia.

     En ella s’exposen les diverses classes de vestits segons l’espectacle taurí i la seua categoria professional, com també els seus components i els seus materials.
Vixca Litri: Toreros en el cor de València
Autor del text: José Luis Benlloch Rausell

ISBN: 978-84-7795-658-7

Any d’edició: 2013

Nre. de pàgines: 155

Sinopsi:

     Homenatge realitzat a una de les dinasties toreres més prolífiques i senyeres de la història de la tauromàquia espanyola. Hòmens valerosos davant del bou que han conformat una família torera de profunda tradició i calat popular en terres valencianes.
Mites d’una Espanya en blanc i negre
Autor del text: Andrés Amorós Guardiola

ISBN: 978-84-935701-0-1

Any d’edició: 2012

Nre. de pàgines: 333

Sinopsi:

     El Museu Taurí de la Diputació de València, per a commemorar els 100 anys del fotògraf valencià Francisco Cano, va inaugurar esta exposició, «Mites d’una Espanya en blanc i negre», en la sala d’exposicions de la Fundació de Caja Múrcia a València.

     La mostra arreplega sis dècades d’una àmplia crònica, d’un arxiu fotogràfic inèdit fins al moment, fent-nos reviure la història i els moments viscuts per la societat espanyola a l’Espanya de la postguerra. Reconeguts personatges de la societat espanyola i internacional es mostren disfrutant la cultura taurina del moment a la Plaça de Bous de València.
Padilla: Viure i torejar
Autor del text: José Luis Benlloch Rausell

ISBN: 978-84-7795-6310

Any d’edició: 2012

Nre. de pàgines: 130

Sinopsi:

     Juan José Padilla torna a les arenes, i va ser a València la primera plaça en què reapareix.

     Exposició que tracta de difondre els valors d’este torero i de fer-li un reconeixement.
Vicente Barrera: L’elegància del valor
Autor del text: Francisco Delgado Moreno

ISBN: 978-84-7795-584-9

Any d’edició: 2011

Nre. de pàgines: 200

Sinopsi:

     La Diputació de València, conscient de la importància de plasmar les vivències que conformen la nostra història, publica el llibre Vicente Barrera: L’elegància del valor, amb la col·laboració de Fundación Cajamurcia, com a homenatge a la trajectòria d’un torero que ha fet gala de la seua terra en les arenes i les fires més importants del món.
Enrique Ponce: Vint anys d’art i domini en la cima del toreig
Autors del text: Paco Villaverde i Francesc Cabañés

ISBN: 978-84-7795-564-1

Any d’edició: 2009

Nre. de pàgines: 191

Sinopsi:

     Exposició homenatge a un dels valencians més cèlebres del món del bou espanyol que, després de vint anys en les arenes ha consolidat el fet de ser una de les figures més grans de la tauromàquia.

     La seua vida, la seua evolució com a torero, les fites importants juntament amb la seua autoexigència i mestria fan d’Enrique Ponce un dels millors toreros que la Diputació, per mitjà del Museu Taurí, ha volgut posar en valor.

     Nascut a Xiva, és un dels millors ambaixadors de les terres valencianes.

Pàgines